SHZ

Shenzen Operaház – Kína

Státusz:

Funkció:

Hely:

Nemzetközi tervpályázat

Kulturális épület

Shenzen, Kína

Terület:

Funkciók:

.

.

.

.

Év:

170 000 m2

Operaterem, Operettaterem, Hangversenyterem, Art parlor, Kiszolgáló épületek, közösségi terek

2020

A legjobb tervek közé válogatták és megvételt nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda, a Reload Építészstúdió és a Intramuros Építésziroda közös pályaművét a Shenzhen Operaház nemzetközi tervpályázatán, a hongkongi öbölbe megálmodott új, ikonikus kulturális létesítmény tervével. A Tenger Kapuja nevet viselő, nagyvonalú és futurisztikus magyar terv megjelenésével idézi Shenzhen város morfológiáját, a 19 milliós metropoliszt körülölelő hegyeket és egyben emléket állít a műfaj halhatatlanjainak is. A 170 ezer négyzetméteres kulturális komplexum tervpályázatán világsztár építészirodák sokasága versenyzett, a zsűri által is elismert magyar koncepcióterven pedig több mint 30 építész, szakági tervező és egyéb szakember dolgozott hónapokon keresztül.

 

A kínai metropolisz önkormányzata még 2020 januárban hirdetett versenyeljárást a régió jelképének szánt kulturális központ megtervezésére, amely világviszonylatban az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb – a Sydney Operaházhoz mérhető léptékű – kulturális beruházása lesz. A céloknak megfelelően a világ legnevesebb építészirodáit hívták meg a tervpályázatra, amelyen a meghívottakon túl bárki más is elindulhatott. Ezért is volt hatalmas siker, hogy a zsűri a mi tervünket is a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – 12 pályamű közé válogatta 2020 áprilisában.

 

Így tovább versenyzhettünk és részletes koncepciótervet nyújtottunk be a komplexumra. A 400 oldalas tervdokumentáció elkészítésén több mint 30 építész, szakági és látványtervező dolgozott. Animációk, és modell is készült az épületegyüttesről, a koncepciót egy 15 perces videófilmben és tablókon is bemutattuk.

PDF
Hogy találsz el hozzánk?

IRODA | Rokolya Irodaház

1131 Budapest, Rokolya utca 1-13

GPS KOORDINÁTÁK
Hosszúsági fok | 47.8655768798
Szélességi fok | 46.64576878

ÚTVONALTERVEZŐ

Segítségkérés | +36 30 205 2081